;
  1. Home
  2. Blog
  3. Co dawniej Jedli w Wiśle?

Blog

Arrival date
Check out date

Co dawniej Jedli w Wiśle?

09 December 2021
Wróćmy do korzeni i przyjrzyjmy się bliżej regionalnym potrawom i zwyczajom, które towarzyszyły wiślańskiej ludności lata temu.  Mamy ku temu wyjątkowy powód jakim jest zbliżające się otwarcie restauracji mieszczącej się w naszym hotelu, o nazwie Jedli W Wiśle. Będzie to miejsce pełne regionalnych potraw, składające ukłon w stronę tradycyjnej kuchni.

         

Jak zatem wyglądały dawne zwyczaje żywieniowe? Już wyjaśniamy! Najważniejszą cechą wiślan była samowystarczalność żywieniowa, w skład której wchodziła hodowla bydła i owiec, przetwórstwo i konserwacja produktów żywieniowych – przemiał zbóż, wyrób sera, masła czy kiszonek. Jadło się to, co wytworzyło się pracą własnych rąk, lub to co zdobyło się w lesie. Drugą cechą był minimalizm, ograniczano się do produktów koniecznych do zaspokojenia głodu. Gotowano więc tłuste potrawy, by ludzie mieli siły do ciężkiej pracy.

Przyjrzyjmy się bliżej kilku regionalnym potrawom i zwyczajom panującym na wiślańskiej ziemi.

 

  • Zacznijmy od świniobicia – tzw. zabijaczki. Nazwa jakby wyjęta z horroru Hitchcock'a, ale był to czas gdy praca łączyła się z wielką rodzinną gościnnością, na którą cała rodzina przychodziła, by skosztować podgarliny i szpyrek. W tym dniu można było najeść się mięsa do woli. Świniobicie było świętem rodzinnym i swego rodzaju wydarzeniem w okolicy. Dzieci nie musiały wtedy iść do szkoły, a sąsiadów częstowało się mięsem. Najczęściej świnie zabijano w Barbórkę lub zaraz przed świętami.
  • Jegomość Ziemniak – pojawił się na Śląsku Cieszyńskim na początku XIX wieku i szybko stał się popularny. Gościł na stołach gospodyń pod wieloma postaciami. Był pieczony w popiele drzewnym, w ognisku, a później w rurze pieca kuchennego. Potem ziemniak gotowany był w łupinie, w solonej wodzie lub obrany. Na początku był odrębnym daniem, a potem pito z nim kwaśne mleko lub maślankę.
  • Jak ryba w wodzie czyli – czyli kilka słów o hodowli  pstrąga. Produkcja pstrąga górskiego w Beskidzie Śląskim sięga pierwszej połowy XX wieku, a jego produkcja nie uległa zmianie aż do dnia dzisiejszego. Gospodarstwa rybackie zajmujące się jego hodowlą usytuowane są w terenie górskim, nad potokami, gdzie woda jest wyjątkowo czysta, a to ma wpływ na jakość i smak ryby. Pstrąg górski żyje więc w warunkach zbliżonych do naturalnych. Ryby w restauracji Jedli W Wiśle pochodzą z wylęgarni pstrąga, która mieści się w Wiśle Czarne, a założona została w 1877 roku. Jej celem było między innymi dostarczanie ryb na dwór królewski w Budapeszcie!  Cotygodniowy transport wysyłano przez przełęcz Kubalonka do Jabłonkowa, skąd koleją docierały do stolicy Węgier.
  • Wisienka na  żywieniowym torcie, czyli tradycyjny kołocz   Pierwsze dokumenty potwierdzające wypiek kołocza na terenie Śląska pochodzą co najmniej z początków XVIII w. Ten wyjątkowy wypiek pełnił funkcję pieczywa obrzędowego. Zwyczaj nakazywał, by przyszła panna młoda obdarowywała nim wszystkich gości weselnych, znajomych i sąsiadów. Traktowany był w szczególny sposób i serwowano go w wyjątkowych okolicznościach. Kołocz doczekał się wyjątkowego uznania i wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych.

 


 

Już niebawem możliwym będzie skosztowanie regionalnych produktów, które niegdyś Jedli w Wiśle.

Obserwujcie nas, by nie przeoczyć tego ważnego momentu!

 


 

Zobacz także:

Ciekawostki o skokach narciarskich!

Tradycja pełna słodkości

Dlaczego warto wybrać się do Wisły? [3/25]

Newsletter

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Pod Jedlami Sp. z o.o., Cieszyńska 23G, 43-170, Łaziska Górne . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved